z
a

r
a
z
s
t
a
v
l
j
a
v
c
e
 

E-novice

Bodite obveščenih o naših dogodkih.

Delavnice

Za udeležbo na delavnici je obvezna PREDHODNA REZERVACIJA MESTA na: tanjap@radost.si. Prosimo, da ob rezervaciji navedete: za katero delavnico se prijavljate in koliko oseb prijavljate. Rezervacija je možna do zasedbe prostih mest, udeležba pa s kupljeno vstopnico za festivala. Pridružujemo si pravico do spremembe programa. NA DAN FESTIVALA JE REZERVACIJA MEST NA ŠE PROSTIH DELAVNICAH MOŽNA IZKLJUČNO DIREKTNO NA RECEPCIJI FESTIVALOV. 

Petek, 25. 11. 2016

16:15
Lidlov mladi vinar 2016
Vodi: Tomaž Sršen za Lidl Slovenija

Natečaj Lidlov mladi vinar vsako leto raste. Letos se je na pot pridelave vina ''od trte do soda'' podalo šest ekip iz štirih slovenskih fakultet. Študentje so se poleg pridobivanja praktičnih izkušenj v vinarskih kleteh pomerili tudi v promocijskih aktivnostih projekta, saj so morali pripraviti tudi tržno komunikacijske zgodbe o svojem vinu. Katera ekipa si je najbolj prizadevala v vinogradu in bila najbolj skrbna ter vešča v kleti, katera je najbolj prepričala s kreativnostjo in prodajno komisijo in kaj je tisto, kar je pri ocenjevalni komisiji najbolj štelo, boste izvedeli na letošnjem posvetu. Člani ekip bodo z obiskovalci delili svoje zanimive prigode, anekdote in znanja, ki so jih pridobili v okviru natečaja, predstavila pa se bo tudi zmagovalna ekipa. Gostje boste lahko preizkusili tudi tekmovalne vzorce vin in se tako sami prepričali, ali je nagrada šla v prave rok. Kot gost posveta se bo pridružil še eden od najbolj perspektivnih mladih vinarjev pri nas, Edvard Reya.

www.lidl.si/www.mladivinar.si


17:45
10. obletnica ZDVVS z vini letnika ustanovitve - 2006 - Prijava na to delavnico ni več mogoča, saj so vsa mesta že rezervirana!
Vodijo: Martin Krapež, Aleks Simčič, Danilo Steyer, Boris Bordon, Borut Kocijančič, Stojan Ščurek, Koni Marchesan, Boštjan Protner in Samo Kupljen

Spomladi pred 10 leti so vinarji ustanovili svojo cehovsko organizacijo »Združenje družinskih vinogradnikov-vinarjev Slovenije«. Jeseni pred 10 leti pa so potrgali grozdje za vina, ki jih bodo predstavili na enkratni delavnici. Prisluhnite vinarjem članom ZDVVS o vinih, ki so podobno zrela kot njihovo združenje. Vina, ki bodo predstavljena na delavnici: Krapež, chardonnay / Edi Simčič, rebula magnum / Steyer, Steyer Mark Extreme, Bordon, Bon d'Or / Zanut, Brjač / Ščurek, Up / Santomas, Grande Cuvee / Joannes Protner, renski rizling izbor polsladko / Vino Kupljen Jeruzalem Svetinje, chardonnay izbor sladko.

http://www.zdvvs.si/


19:00
Terroirji malvazije
Vodi: Sergij Cesar

Sommelier Sergej Cesar, dolgoletni in uledni član društva Sommelier Slovenije bo obiskovalce popeljal na potep po različnih terroirjih, kjer uspeva malvazija. Sicer prvenstveno sorta Slovenske Istre daje odlične rezultate tudi v ostalih treh vinorodnih okoliših vinorodne dežele Primorske. Popotovanje bodo spreljala naslednja vina: Kmetija Mahnič, malvazija, 2015, Slovenska Istra/ Steras Wines, malvazija, 2015, Slovenska Istra/ Rojac, malvazija Maceracija, 2013, Slovenska Istra/ Vinakoper, Capris malvazija, 2015, Slovenska Istra/ Guštin, Kmetija Kerstin Žižmond, malvazija, 2015, Vipavska dolina/ Iaquin, malvazija, 2013, Goriška brda/ Vinarstvo Širca-Kodrič, malvazija, 2015, Kras.

http://www.sommelier-assoc.si/


Sobota, 26. 11. 2016

15:30
Najvišje ocenjena vina Festivalskega ocenjevanja
Vodi: Dušan Brejc

Tudi to leto je Slovenski festival vin pospremilo strokovno Festivalsko ocenjevanje, ki je potekalo konec oktobra v ljubljanskem hotelu Lev. Rekordno število vzorcev (172, kar je še enkrat več kot v zadnjih letih), so ocenjevale kar tri strokovne komisije. Na delavnici bodo predstavljena najvišje ocenjena vina v vseh štirih ocenjevalnih kategorijah: bela in rose peneča vina/ bela suha in polsuha vina/ bela polsladka in sladka vina/ rose in rdeča suha vina.

http://slovenskifestivalvin.si/


17:00
Vranac in krstač – avtohtoni sorti Črne gore
Vodi: dipl.inž. Đurđa Katić

Delavnica je sestavljena iz kratke zgodovine vinogradništva in vinarstva Črne gore, razlage porekla obeh sort, posebnosti Ćemovskega polja ter značilnosti obeh sort – rdeče vranca in belega krstača. Na delavnici se bo poizkusilo šest vin, ki jih prideluje največja črnogorska vinska klet Plantaže: Krstač 2016/ Krstač 2015/ Vranac 2015/ Vranac ProCorde 2012/ Vranac Barrique 2012/ Vranac Rezerva 2011. Delavnica bo potekala v črnogorskem jeziku.

http://www.plantaze.com/


18:30
Vinski univerzum – Pogled v vesolje vinskih okusov
Vodita: Valentin Bufolin, sommelier in degustator ter Špela Štokelj, Vinski univerzum

V delavnici, namenjeni predvsem mladim, se bomo posvetili osnovam pravilnega pokušanja vina. Osredotočili se bomo na lastne zaznave in občutja, na vonje in okuse ter uživali v široki paleti arom in okusov, ki se razvijejo v kozarcu vina. Ob strokovni razlagi se bomo učili o osnovnih zaznavah in se zabavali ob ugibanju o barvi, sorti, letniku in še čem! Pridružite se nam in se poglobite v nove dimenzije vina, ki jih bomo raziskovali skupaj!

http://vinskiuniverzum.com/